Dersin Adı | Gıda ve İçeceklerin Pazarlanması |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
CLM 355 | Güz/Bahar | 3 | 0 | 3 | 4 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | İngilizce | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin Düzeyi | Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Anlatım / Sunum | |||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu ders, gıda ve içecek pazarlama karması geliştirme, tüketici satın alma davranışları analizi, menü tasarlama ve yönetimi, fiyatlandırma stratejileri, rekabetçi pazarlama stratejileri ve reklam stratejileri oluşturma gibi başarılı bir gıda ve içecek pazarlama yönetiminin geliştirilmesini ve sürdürülebilirliğini tüm yönleri ile analiz etmeyi amaçlamaktadır. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu derste gıda ve içecek pazarlamasına özgün pazarlama yönetimi ve kapsamı tüm yönleri ile anlatılacaktır. Gıda ve içecek pazarlama stratejeleri oluşturma sürecinde gerekli teknik ve beceriler vaka çalışmaları ve sınıf içi tartışmalar ile pekiştirilecektir. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | X | |
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Genel Olarak Pazarlama, Pazarlamanın Önemi ve Gelişimi | Philip Kotler, John T. Bowen, Seyhmus Baloglu, “Marketing for Hospitality and Tourism” |
2 | Hizmet Pazarlamasına Giriş Gıda Ve İçecek Pazarlamasına Giriş | Philip Kotler, John T. Bowen, Seyhmus Baloglu, “Marketing for Hospitality and Tourism” |
3 | Pazarlama Ortamı, Pazarlama Karması 4P, Yiyecek Ve İçecek Sektöründe 7P | Philip Kotler, John T. Bowen, Seyhmus Baloglu, “Marketing for Hospitality and Tourism” |
4 | Ürün Yönetimi, Fiyatandırma | Philip Kotler & Gary Armstrong, “Principles of Marketing |
5 | Dağıtım ve Tedarik Zinciri Yönetimi, Tutundurma, Pazarlama İletişimi | Philip Kotler & Gary Armstrong, “Principles of Marketing |
6 | Pazar bölümlendirmesi, Hedef Pazar ve Konumlandırma | Philip Kotler, John T. Bowen, Seyhmus Baloglu, “Marketing for Hospitality and Tourism” |
7 | Tüketici Davranışlını Anlamak | Philip Kotler, John T. Bowen, Seyhmus Baloglu, “Marketing for Hospitality and Tourism” |
8 | Ara Sınav | |
9 | Pazar Araştırması | Philip Kotler, John T. Bowen, Seyhmus Baloglu, “Marketing for Hospitality and Tourism” |
10 | Pazarlama Stratejisi | Philip Kotler, John T. Bowen, Seyhmus Baloglu, “Marketing for Hospitality and Tourism” |
11 | Pazarlama Planının Oluşturması | Philip Kotler & Gary Armstrong, “Principles of Marketing |
12 | Pazarlamada Yeni Yaklaşımlar | Philip Kotler & Gary Armstrong, “Principles of Marketing |
13 | Dijital Pazarlama, Sosyal Medya Pazarlama | Philip Kotler, John T. Bowen, Seyhmus Baloglu, “Marketing for Hospitality and Tourism” |
14 | Proje Sunumları | |
15 | Dönemin Gözden Geçirilmesi | |
16 | Final Sınavı |
Ders Kitabı | Philip Kotler & Gary Armstrong, “Principles of Marketing”, Pearson, ISBN 9781292220178 Philip Kotler, John T. Bowen, Seyhmus Baloglu, “Marketing for Hospitality and Tourism”, Pearson, ISBN-13: 9780137499014 |
Önerilen Okumalar/Materyaller | Şevki Ulema, “Yiyecek ve İçecek Pazarlaması”, Detay Yayıncılık, ISBN 978-605-254-458-7 |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | ||
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 2 | 20 |
Portfolyo | ||
Ödev | ||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 20 |
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 20 |
Final Sınavı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 4 | 60 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 2 | 28 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 2 | 3 | |
Portfolyo | |||
Ödev | |||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 10 | |
Proje | |||
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 10 | |
Final Sınavı | 1 | 18 | |
Toplam | 120 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır | X | ||||
2 | Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir | |||||
3 | Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir | |||||
4 | Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar | |||||
5 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır | |||||
6 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır | X | ||||
7 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur | X | ||||
8 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır | |||||
9 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir | |||||
10 | Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1) | |||||
11 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır | |||||
12 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest